Botwinka dla cukrzyka

0 Comments












    Czy wiecie, że niektórymi potrawami możemy sobie pomóc? Nie tylko obniżyć cukier, ale i dostarczyć za jednym zamachem witaminy i składników odżywczych, niezbędnych dla przyszłej mamy? Takim cud warzywem jest np. botwinka.

Idzie lato a wraz z nim, na naszych stołach coraz więcej świeżych, sezonowych nowinek. Warto wykorzystać je do przygotowania jednego z posiłków - grunt żeby nasza dieta była jak najbardziej urozmaicona.
Botwinka zawiera witaminę A, żelazo oraz wapń i idealnie nadaje się na letnią zupę do obiadu.
Tradycyjną śmietanę zastępujemy jogurtem naturalnym i do gotowania!

Letnia botwinka dla cukrzyka

- Kawałek chudego mięsa do bulionu
- Włoszczyzna
- Cebula
- Pęczek botwinki
- Jeden burak
- Dwa średnie ziemniaki
- Jogurt naturalny
- Przyprawy do smaku
- Natka pietruszki
- Łyżeczka octu
- Łyżka masła 


Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki i włoszczyznę. Przekrojoną na pół cebulę, przypalamy nad palnikiem i dodajemy do bulionu.
Myjemy i kroimy botwinkę - korzeń dodajemy do zupy, liście z łodygami kroimy dość drobno i dusimy przez chwilę na patelni z łyżką masła. Liście powinny zmniejszyć swoja objętość, po tym czasie lądują w zupie. Pod koniec dodajemy pokrojonego w duże kawałki buraka (można go potem wyjąć) - pomoże nadać zupie bardziej głęboki  kolor i smak. Uwaga - po dodaniu buraka nie można dopuścić do zagotowania płynu, pilnujemy więc temperatury. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, przyprawy, łyżkę octu. Jogurt można dodać do garnka gdy nasze danie trochę przestygnie ( rozmieszany z kilkoma łyżkami zupy) lub wyłożyć bezpośrednio na talerzu.


 Podając zupę domownikom, jogurt zastępujemy śmietaną i dodajemy odrobinę cukru.
Smacznego! Mój cukier po tej zupie niski jak nigdy :)




You may also like

Brak komentarzy: