Cukrzyca po chińsku

0 Comments

Jak będzie mam "dość tej cukrzycy" po chińsku? Nie wiecie? Ja też nie :) Za to wiem jak zrobić coś pysznego z niczego. 

Nie oszukujmy się dziewczyny. Warzywa, makaron i kurczaka ma większość z was w lodówce. Z sosem sojowym już nieco gorzej, ale jak polubicie to danie, to z pewnością zakupicie buteleczkę na stałe. Przepis na chińszczyznę, to kolejna odsłona makaronowej kolacji, ale można sie pokusić o wykonanie tego dania również na obiad. Zalety: makaron daje uczucie sytości na długo, warzywa i kurczak - samo zdrowie. Składniki są spolszczone, bo kto by tam biegał po supermarketach....
Poniżej dwie wersje, dla nas "odchudzona" a dla rodzinki trochę szaleństwa:)

Cukrzycowa chińszczyzna i kurczak słodko-kwaśny 

- Mrożona mieszanka warzyw po chińsku lub pokrojona w słupki marchewka, pietruszka, por, papryka czerwona, zielona, cebula i co tam jescze znajdziecie 
- Makaron
- Cytryna lub limonka

- Sos sojowy
- Przyprawy (sól, pieprz, kolendra, curry, czosnek, pietruszka, papryka, imbir, oregano)
- Łyżka miodu (na tą ilość składników, ta ilość naprawdę nie podniesie wam cukru) 
- Pierś kurczaka
- Łyżka oleju


Składniki na sos słodko- kwaśny 

- Pierś z kurczaka
- Sos sojowy
- Dwie duże łyżki miodu
- Sok z połowy limonki/cytryny
- Sól, pieprz, papryka, kolendra, imbir
- Łyżka oleju
- Dwie łyżki mąki kukurydzianej 


Zaczynamy od warzyw. Na patelnię wrzucamy olej, czosnek, trochę imbiru i dodajemy warzywa. Przesmażamy chwilę i dodajemy pół sklanki wody. Doprawiamy cytryną/limonką, sosem sojowym
(ile kto lubi, można zacząć od 1-2 łyżek) i resztę przypraw, dusimy.
Na oddzielnej patelni przygotowujemy pierś - łyżka oleju, czosnek, pokrojone w cienkie paseczki mięso, po chwili uzupełniamy kilkoma łyżkami wody i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, kolendrą i papryką. Dusimy.




W małym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy imbir i cienkie paseczki kurczaka doprawionego przyprawami sypkimi i obtoczonego w mące kukurydzianej ( np. w małej miseczce). Smazymy aż mięso się przyrumieni. Następnie dodajemy kilka łyżek wody, sos sojowy, cytrynę/limonkę i kilka łyżek wody, Dusimy przez chwilę. Sos powinien być gęsty.

Oddzielnie gotujemy makaron. Łączymy go z warzywami i mieszamy żeby wsiąkł trochę sosu z warzyw. Wykładamy na talerze, na górę układając piersi z kurczaka - dla nas duszone, dla rodziny w sosie słodko kwaśnym. Górę można przyozdobić świeżą pietruszką - pamietajcie, to świetne źródło witaminy C i żelaza. Na zdrowie!


You may also like

Brak komentarzy: