Lody dla ochłody!

1 Comments

To nie prawda, że nic nam nie wolno! Mając cukrzycę możesz nawet jeść lody, pod warunkiem że przygotujesz je sama i będziesz przestrzegać pewnych zasad... 


Upał, żar leje się z nieba, a Ty marzysz tylko o mrożonej chwili zapomnienia... Proszę bardzo i na zdrowie! Dziś przepis na pyszne, domowe lody dla cukrzyka. Można zjesć je samodzielnie lub podzielić się z bliskimi. Przyjemność gwarantowana!

Lody dla cukrzycowej mamy:

- Pół kilo owoców sezonowych o niskim IG (truskawki, jagody, brzoskwinie, itp.)
- 250 ml śmietany kremówki lub jogurtu greckiego (wersja bardziej light)
- Łyżeczka słodzika lub miodu


Owoce myjemy, obieramy, usuwamy ogonki lub pestki i blendujemy na jednolita masę.
Śmietanę lub jogurt ubijamy (śmietanę do sztywności, jogurt tylko żeby napowietrzyć).
Łączymy delikatnie obie masy i dokładnie mieszamy, dodając słodzik lub miód.
Teraz czary - masę przelewamy do nieco wyższego pojemnika, niż powstała mieszanka i wsadzamy do zamrażalnika. Lody wyciągamy co godzinę, mieszamy chwilę mikserem i dalej mrozimy.
Operację należy powtórzyć co najmniej 3 razy. 

Po całkowitym zamrożeniu, a przed podaniem, dobrze lody wyjąć do lodówki, żeby odtajały - te które kupujemy w lodziarni, nigdy nie są zamrożone na kość więc i nasze nie powinny.

Lody polecam zjeść w ramach podwieczorku z dodatkiem owoców. Mój cukier do 112 po porcji.
Smacznego! 


You may also like

1 komentarz: